Nedoplatky na příspěvcích vlastníků a jejich vymáhání

14.05.2013 11:05

V poslední době došlo ke zhoršení disciplíny pokud jde o platby vlastníků. Na přelomu roku dosahovala dlužná částka řádu statisíců a způsobila dokonce problémy s platební schopností SVJ. Proto jsme nuceni využívat v souladu s platnou legislativou všech možností pro zajištění včasných plateb:

  • Pokud nejsou předepsané platby zaplaceny včas, účetní software automaticky napočítá úroky z prodlení, jejichž výše je podle nařízení vlády počítána jako repo sazba ČNB zvýšená o 7 procentních bodů. Tyto úroky jsou příjmem domu (SVJ), nikoliv správní firmy, která na nich není jakkoliv zainteresována, je zbytečné ji z jejich vymáhání obviňovat.
  • 4x ročně budou dlužníkům zasílány upomínky, což je spojeno s upomínacím poplatkem.

Na druhou stranu bychom rádi zabránili situacím, kdy se spoluvlastník dostane do prodlení díky nepozornosti nebo z důvodu špatného doručení dopisu poštou. Abychom tyto situace omezili:

  • Před rozesíláním upomínek se pokusíme dlužníky kontaktovat emailem. Pokud dluh obratem vyrovnají, vyhnou se upomínacímu poplatku (úrok z prodlení je ale kalkulován automaticky). Pokud nemáte nahlašený správný kontaktní e-mail, ve vlastním zájmu tak učiňte.
  • Seznam jednotek s evidovaným nedoplatkem budeme zveřejňovat čtvrtletně na webu.
  • Při jakékoliv rozesílce dáme zároveň příslušné oznámení na web https://pripotocni2.webnode.cz,  aby měli vlastníci možnost případnou nedoručenou zásilku dohledat. Pozor, z pravního hlediska stačí pouhé odeslání doporučeného dopisu, který je tímto považován za doručený!
  • Výše předpisu plateb se bude v budoucnu měnit vždy ke konci kalendářního roku a ne v jeho průběhu.
  • Pro kontrolu předpisu, došlých plateb a případného dluhu je možné zřídit si online přístup k údajům o své jednotce. Formulář pro zřízení najdete na webu www.pokrok.cz  v sekci Dokumenty a Info/Dokumenty ke stažení/Internet Info 24 přihláška jednotlivec. Vzhledem k důvěrnosti údajů je nutné ověřit totožnost žadatele. Můžete ho donést buď osobně v úředních hodinách SBD Pokrok (www.pokrok.cz) anebo si nechat úředně ověřit podpis na žádosti a odeslat ji poštou.